Tävlingsinfo

Whippet Race är en inofficiell kapplöpningsform för whippets där hundarna jagar en trasa på en rak bana av gräs. Banan är ca 137m lång och 10-15 meter efter mål finns en sandgrop som fungerar som en mjuk uppbromsningssträcka. Starten sker från en startbur som är avdelad för fyra hundar och alla hundar som tävlar bär tävlingstäcke och munkorg avsedd för Whippet Race.

När din hund har tränat tillräckligt och visat att den klarar av alla moment som ingår i ett lopp så har ni möjlighet att ta licens för att tävla. Det är tränaren som bedömer om hunden är redo och det varierar väldigt mycket hur lång eller kort tid det tar. Övriga krav för att börja tävla är att hunden har fyllt ett år men inte är över tio år och att den är vaccinerad samt registrerad i SKK eller motsvarande utländsk klubb.

Licens

För att få licensen krävs att hunden får godkänt på två så kallade licenslopp. Dessa springs tillsammans med andra hundar som redan har licens samt bedöms av domare. Vanligast är att licensloppen sker på tävling men det finns möjlighet till licenslopp även på träning om domare finns närvarande, sådana tillfällen annonseras alltid i förväg. Vidare behöver minst ett av de två licensloppen ske på bortabana.

När ni ska påbörja en licenstagning får hunden ett tillfälligt licensnummer som ska uppges vid anmälan till tävling och hunden behåller detta till slutet av det år som licensen blir klar. Underlag samt information om hur man skickar in licensansökan finns på whippetrace.nu. En licensavgift om 50kr betalas per hund och säsong från och med året efter hunden tagit sin licens.

Rutiner vid tävling

Tävlingsdagen börjar om inget annat anges kl 9:00 med veterinärbesiktning för att säkerställa att alla hundar är i gott skick inför tävling och kl 10:00 startar den första omgången av lopp. Dessa kallas försöksheat och sätts ihop i förväg där hundarna lottas till vilket lopp de ska springa i samt från vilken bur de ska starta. Mycket arbete läggs ner vid lottningen för att få till så jämna lopp som möjligt. Hundarna springer två försöksheat där tiderna för dessa slås ihop och de placeras i ett finallopp med jämnsnabba hundar. Finalerna graderas i bokstavsordning där A-finalen står för dagens snabbaste tider följt av B-finalen, C-finalen osv. Vissa tävlingar har semifinaler och i tävlingar med få anmälda hundar springer hanar och tikar tillsammans.

På plats på tävlingsdagen betalas en startavgift.

Anmälan

Anmälan till tävling görs till ens egen klubbs tävlingsanmälare senast kl. 20.00 tio dagar före tävlingsdag. Vid SM och DERBY skiljer sig anmälningstid och anmälningssätt åt eftersom dessa tävlingar kräver mer förberedelse, information om detta meddelas av tävlingsanmälaren.

Tävlingsanmälare för Södertälje är Annika Olofsson. Inför varje tävling skapar hon en tråd i medlemsgruppen på Facebook där man anmäler sin eller sina hundar genom att skriva hundens fullständiga namn och licensnummer. Det går även bra att skicka mail till Annika på annika_olofsson@hotmail.com, skriv då även ditt namn.

Strykning

Behöver du av någon anledning stryka din anmälda hund från tävling så kontaktar du den arrangerande sektionens tävlingsanmälare.